Byta operatör eller växel? Här är frågor du bör ha koll på.

onsdag 16 oktober 2024Byta operatör eller växel? Här är frågor du bör ha koll på.

Den svenska telekommarknaden (företag) 

Den svenska telekommarknaden är en av de mest tekniskt avancerade i världen. Tack vare Ericsson och en hög teknisk mottaglighet bland användare har Sverige funktioner som mobila anknytningar, talad hänvisning och avancerade röstbrevlådor, vilka inte är lika vanliga internationellt.


I Sverige finns flera högkvalitativa molnväxelplattformar utvecklade av svenska bolag. De flesta operatörer och deras partners använder en gemensam plattform under eget varumärke genom ”White Labeling”. Vissa operatörer, som Comgate Connect, har dock valt att utveckla sina egna unika lösningar för att möta specifika kundbehov.


7 viktiga frågor du bör undersöka innan du tecknar ett avtal för abonnemang eller växeltjänst


1 - Bindningstid och uppsägningsvillkor

2 - Finansieras avtalet?

3 - Vilket mobilnät?

4 - Vilket bolag tecknar du avtalet med och vilket bolag levererar tjänsten?

5 - Stafflade priser?

6 - Tillgänglighet till support och help-desk

7 - Flexibilitet och skalbarhet


Varför är det viktigt att kontrollera bindningstid och uppsägningsvillkor?

De flesta telefonileverantörer idag erbjuder standardavtal med en bindningstid på 24 eller 36 månader samt en uppsägningstid på tre månader. Tyvärr finns det undantag där den finstilta texten anger uppsägningstider på upp till nio månader. På Comgate Connect anser vi att bindningstider är ett förlegat koncept som inte längre passar in i dagens krav på flexibilitet och frihet att välja själv.


Därför erbjuder vi oftast obundna avtal med endast en månads uppsägningstid. För de kunder som ändå väljer ett avtal med bindningstid erbjuder vi flexibla ramavtal. Det innebär att avtalet kan vara bundet i exempelvis 24 månader, men att kunden under denna tid har möjlighet att både öka eller minska avtalsinnehållet efter behov. På så sätt betalar du bara för det du faktiskt använder – en flexibel lösning för moderna företag.


Kontrollera om avtalet finansieras av leverantören?

Att finansiera telefoniavtal är en kvarleva från en tid då telefoniavtal inkluderade omfattande hårdvara, såsom fysiska telefonväxlar, bordstelefoner och licenser för olika funktioner. På den tiden var det motiverat att använda finansavtal eftersom inköpskostnaderna var höga.


Tyvärr ser vi fortfarande att vissa leverantörer och deras säljpartners använder finansavtal för telefoniavtal, trots att det främst är till för deras egen vinning – att få hela avtalsbeloppet utbetalt i förskott. För kunden kan detta innebära stora utmaningar, särskilt om man vill säga upp avtalet i förtid, vilket ofta leder till rättsliga tvister.


Hos Comgate Connect finansierar vi aldrig våra tjänster eller abonnemang. Vi tror på transparens och flexibilitet, där det alltid ska finnas utrymme för dialog och möjlighet att omförhandla, om en kund skulle vara missnöjd. Vi anser att båda parter ska ha möjlighet till en smidig exit om samarbetet inte fungerar som förväntat.


Att tvinga kvar en missnöjd kund gynnar ingen – tvärtom skapar det "bad will" och skadar varumärket. Vi bygger långsiktiga relationer genom att sätta kundens behov i fokus och skapa förtroende, snarare än genom att låsa fast dem i oönskade avtal.


Varför är det viktigt att kontrollera vilket mobilnät leverantören använder?

Idag finns det fyra operatörer i Sverige som äger egna mobilnät och har frekvenslicenser för 2G, 3G, 4G och 5G. Den traditionella uppfattningen att Telia alltid har den bästa täckningen överallt är inte längre helt korrekt. Med avvecklingen av 2G- och 3G-näten har skillnaderna mellan operatörernas täckning på 4G- och 5G-näten minskat markant. Även om vissa operatörer kan ha starkare täckning i vissa geografiska områden, beror detta mest på hur de valt att rulla ut sina nya 5G-master.


Om täckning är avgörande för dig rekommenderar vi alltid att du tittar på de olika operatörernas täckningskartor för att få den mest aktuella informationen. Som virtuell operatör hyr Comgate Connect in sig på Tele2:s mobilnät, och vi är stolta över att kunna erbjuda våra kunder abonnemang på ett av Sveriges absolut bästa nät. Vårt samarbete med Tele2 garanterar både hög täckning och pålitlig service i hela landet.


Tänk på vilket bolag du tecknar avtalet med, direktavtal eller via återförsäljare/säljpartner

De fyra stora operatörerna med egna mobilnät samarbetar i stor utsträckning med återförsäljare och säljpartners. Detta innebär att om ditt företag inte är tillräckligt stort, kan du som kund vara hänvisad till att teckna avtal via en mellanhand. Även om det inte är något fel i detta affärsupplägg, är det viktigt att förstå att den du köper av inte är samma aktör som ansvarar för att leverera tjänsten.


Som kund får du alltså ett extra led mellan ditt företag och den operatör som faktiskt står för tjänsten. Det finns många seriösa och kompetenta säljpartners på den svenska marknaden, men det kan vara svårt eller omöjligt att få ett helt obundet avtal genom dessa kanaler.


Vi avråder från att göra affärer med vissa säljpartners, varav några finns på Svensk Handels varningslista. Dessa företag hävdar ofta att de representerar kundens nuvarande leverantör och lovar kostnadsbesparingar eller förbättringar, som istället resulterar i högre kostnader och bindande avtal. Var extra försiktig om du blir kontaktad av en säljare du inte tidigare haft kontakt med.


I en tid där pris, snabbhet, tillgänglighet och effektivitet är avgörande, ser vi det som föråldrat att köpa telefonitjänster genom mellanhänder, vilket kan leda till ökade kostnader för kunden. Dessutom ökar risken när du inte handlar direkt från operatören. Liknande insåg en av världens främsta entreprenörer tidigt att genom att sälja sina elbilar direkt till kunden. Utan återförsäljarled och dyra bilhallar kan priser hållas nere. Detta framgångsrika koncept sprider sig till många branscher, även till telefoni och operatörsbranschen.


Comgate Connect har valt att inte använda återförsäljare eller säljpartners för att hålla säljkostnaderna låga och erbjuda konkurrenskraftiga priser. Dessutom vill vi garantera att alla kunder får bästa möjliga bemötande och support, vilket vi endast kan säkerställa genom direktkontakt. Oavsett om ditt företag behöver ett abonnemang eller 1 000, prioriterar vi alla kunder lika högt, oavsett storlek.


Stafflade priser? Nej tack!

Ska det lilla fåmansbolaget behöva betala betydligt mer än det stora enterprise-företaget? Nej, det tycker vi är fel. Tyvärr är detta en realitet idag, eftersom det enbart är företag av en viss storlek som har möjlighet att teckna direktavtal med någon av de stora operatörerna. Majoriteten av svenska företag är istället hänvisade till återförsäljare och säljpartners, vilket kan leda till högre kostnader och en inte lika närvarande support. Direktkunder hos de stora operatörerna har ofta en "gräddfil" för både försäljnings- och supportärenden.


På Comgate Connect ser vi detta som en orättvisa vi inte kan stödja. Det är beklagligt att marknaden är utformad så att små företag både betalar mer och har längre väntetid på support jämfört med större företag. Därför arbetar vi inte med återförsäljare eller säljpartners. Hos oss är alla kunder lika viktiga, oavsett storlek, och alla får samma förmånliga priser och förstklassiga support. 


Tillgänglighet till support & help desk

Oavsett vilken operatör eller molnväxel du väljer, kommer problem förr eller senare att uppstå. Det kan handla om allt från överbelastade master och felaktiga uppdateringar i molnet till störningar i ert lokala IT-nätverk. Trots att vi idag har en tryggare tillvaro, där mobilen ofta fungerar även om växeln ligger nere, är kommunikationstjänster fortfarande känsliga för IT-avbrott. Och vi vet alla att avbrott i telefonin verkar inträffa vid sämsta tänkbara tillfälle – när du behöver ringa en viktig kund för att få en underskrift, eller väntar på avgörande information från en kollega.


Telefonivärlden är dessutom väldigt svartvit. Problem med ett telefonsamtal går inte att dölja – du märker direkt om ljudet är dåligt, knastrar, har eko, om ljudet bara går i en riktning, eller om linjen är helt tyst. Med andra IT-tjänster är det ofta inte lika uppenbart när något går fel; ett långsamt laddande program eller ett försenat mejl är mindre påtagliga problem. Just därför är det avgörande att det, när något väl går snett, finns tillgång till en support som bemannas av utbildade tekniker.


På samma sätt som vi tidigare i bloggen har lyft fram vikten av att ha direktavtal med operatören, anser vi också att supporttjänster ska ha så få mellanhänder som möjligt. När en kund felanmäler sin telefoni vill de ha snabba och tydliga svar. Finns det några kända driftstörningar i området? Är felet redan identifierat? När beräknas det vara åtgärdat? Oavsett hur man ser på det, får kunder den snabbaste och mest effektiva hjälpen när de har direktkontakt med operatörens supportorganisation.


Även om återförsäljare eller säljpartners kan ha kompetenta helpdesk-team, är de ändå beroende av snabb och tydlig återkoppling från operatören för att lösa problemet. Här hamnar vi återigen på frågan om "mellanhänder" och varför de ofta bidrar till onödiga fördröjningar. Hos Comgate Connect strävar vi efter att eliminera dessa mellanhänder för att säkerställa att våra kunder får den bästa och snabbaste hjälpen direkt från oss. När det verkligen gäller är tid och effektivitet avgörande, och vi ser till att leverera just det.


Flexibilitet och skalbarhet

Med dagens stenhårda konkurrens inom företagstelefoni har marknaden tvingat fram en allt större efterfrågan på flexibilitet. Detta är en av de stora fördelarna med fri konkurrens – i slutänden är det marknaden som sätter spelreglerna.


Trots att de flesta anser att bundna avtal är otidsenliga, är de fortfarande den vanligaste avtalsformen. Men som företagare, om jag vill teckna en växeltjänst och mobilabonnemang för 20 anställda, vill jag ha möjligheten att både öka och minska antalet abonnemang och tjänster under avtalsperioden. Ingen vill betala för något de inte använder eller behöver.


Detta är också en av anledningarna till varför du bör vara noggrann med att säkerställa att ditt avtal inte läggs i ett finansavtal av en återförsäljare eller säljpartner. Finansavtal är nämligen inte anpassade för att minska antalet tjänster eller abonnemang. Dessutom kan det vara svårt att få till ett helt obundet avtal om tjänsten tecknas via en återförsäljare eller säljpartner.


I realiteten, så länge avtalet inte är förknippat med ett finansavtal, är det upp till respektive operatör eller säljpartner att bestämma hur flexibelt avtalet ska vara. På Comgate Connect har vi valt att erbjuda full flexibilitet i våra avtal. Vår filosofi bygger på viljan att skapa avtal där både kunden och vi är vinnare. Vi strävar efter att behålla våra kunder länge genom att leverera värde och anpassningsbara lösningar.


Om en kund inte är nöjd, ser vi ingen vinst i att "tvinga" dem kvar genom att hänvisa till klausuler om uppsägningstid eller bindningstid. För oss handlar det om långsiktiga relationer, där kundnöjdhet är vår högsta prioritet.


Betala bara för det du använder, varken mer eller mindre

Under de senaste åren har en tydlig trend framträtt: mobiloperatörer erbjuder allt mer surf för samma pris. Tidigare kunde ett abonnemang med 10 GB surf kosta 349 kr, men idag får man ofta 50 GB för samma summa. För användare som inte behöver så mycket data – eller kanske ingen alls – har detta resulterat i onödigt höga kostnader.


På många företag, med exempelvis 20 anställda, är det ofta bara en handfull som faktiskt förbrukar stora mängder mobilsurf, medan majoriteten knappt använder det alls, särskilt om arbetsplatsen har ett stabilt Wi-Fi. Så varför fortsätta betala för abonnemang som erbjuder mängder av surf som inte används?


Hos oss på Comgate Connect är vi först på marknaden med att erbjuda en innovativ lösning: delad surf för företag. Med vår tjänst får hela företaget en gemensam surfpott som i realtid kan fördelas mellan användarna. På så sätt utnyttjas den surf ni faktiskt betalar för, och ni slipper betala för outnyttjad kapacitet. Dessutom innebär detta att våra abonnemang med delad surf kan vara upp till 15-45% billigare än traditionella fastprisabonnemang med fast surfmängd.


Sluta betala för luft och börja optimera era kostnader med Comgate Connect!




Vill du veta mer? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.